Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

04.03.2008

Izjava predsedstva v imenu EU o razmerah po predsedniških volitvah v Armeniji 1. marca 2008

Evropska unija je zelo zaskrbljena glede razmer po predsedniških volitvah v Republiki Armeniji. EU obsoja nasilna dejanja v času dogodkov 1. marca, v katerih je več ljudi izgubilo življenje, veliko pa je bilo ranjenih.

EU poziva armenske oblasti, naj izpustijo vse priprte državljane, ki so uveljavljali pravico do mirnega združevanja, in prekličejo izredne razmere, ki omejujejo svobodo medijev in svobodo združevanja ter delovanje političnih strank.

EU Armeniji priporoča, da izvede neodvisno preiskavo o dogodkih 1. marca in o povodu zanje.

EU poziva vse politične sile, naj se vzdržijo nezakonitih dejanj in ponovno vzpostavijo politični dialog, ki je edina možnost za napredek. Konstruktivni dialog med oblastmi in opozicijo je zelo pomemben za utrditev miru in stabilnosti v državi.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška* in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA, Islandija in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 12.03.2008