Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

02.03.2008

Izjava predsedstva EU o stopnjevanju nasilja v Gazi in južnem Izraelu

Predsedstvo z veliko zaskrbljenostjo spremlja stopnjevanje nasilja v južnem Izraelu in na območju Gaze. V spopadih so umrli številni civilisti, tudi nedolžni otroci. Predsedstvo globoko sočustvuje z družinami žrtev.

Predsedstvo nasprotuje nesorazmernim ukrepom izraelskih obrambnih sil proti palestinskemu narodu v Gazi ter poziva Izrael, naj se čim bolj izogiba vsem ukrepom, ki ogrožajo civiliste in so v nasprotju z mednarodnim pravom. Predsedstvo želi tudi ob tej priložnosti poudariti, da obsoja nenehne raketne napade na izraelsko ozemlje, in poziva k njihovemu takojšnjemu končanju.

Predsedstvo nasprotuje vključevanju celotnega naroda v Gazi v to dogajanje in je zelo zaskrbljeno zaradi trpljenja civilnega prebivalstva na izraelski in palestinski strani. Predsedstvo je že ničkolikokrat poudarilo, da imajo Izraelci in Palestinci pravico živeti mirno in varno.  

Mirovni proces se mora nadaljevati, zato je treba nemudoma prenehati z dejanji, ki ta proces spodkopavajo. Takojšnje končanje nasilje je ključnega pomena za izpolnjevanje zavez, sprejetih na konferenci v Annapolisu. Predsedstvo vse strani poziva k rešitvi izraelsko-palestinskega spora s pogajanji, kot je bilo dogovorjeno v Annapolisu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 07.03.2008