Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

23.05.2008

Izjava predsedstva v imenu EU o napovedani usmrtitvi Behnuda Šodžaja in Saida Džazija

EU je zelo zaskrbljena zaradi novic o napovedani usmrtitvi Behnuda Šodžaja in Saida Džazija, obsojenih na smrt za kazniva dejanja, ki sta jih storila kot mladoletnika.

EU opozarja, da ti smrtni kazni neposredno kršita mednarodne obveznosti in zaveze Islamske republike Iran, ki so jasno določene v Mednarodnem paktu o državljanskih in političnih pravicah ter Konvenciji o otrokovih pravicah; oba instrumenta namreč izrecno prepovedujeta usmrtitev mladoletnikov oziroma oseb, obsojenih za kazniva dejanja, ki so jih storile kot mladoletniki.

EU poziva Islamsko republiko Iran, naj spoštuje mednarodno pravo in nemudoma prekliče izvršitev smrtne kazni Šodžaja in Džazija ter vseh drugih mladoletnih prestopnikov, ki čakajo na usmrtitev, in določi drugačne oblike kazni za mladoletne prestopnike.

Izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.05.2008