Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

23.04.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o napadih v Bujumburi

Evropska unija je ogorčena nad napadi in poznejšo izmenjavo ognja v neposredni bližini Bujumbure in v provinci Kajanza, ki so se zgodili po 17. aprilu.

Evropska unija obžaluje napade in odločno zahteva, naj vse zainteresirane strani, še zlasti Palipehutu-FNL, nemudoma prekinejo vse sovražnosti, ki ogrožajo civilno prebivalstvo in tudi celotni mirovni proces.

Evropska unija z vso resnostjo poziva k ponovni vzpostavitvi dialoga kot edini možnosti za napredovanje na poti sprave in miru, kar pričakuje tudi burundijsko ljudstvo. V zvezi s tem poziva Palipehutu-FNL naj čim prej nadaljuje delo v okviru skupnega mehanizma preverjanja in spremljanja sporazuma o premirju, podpisanega leta 2006.

Evropska unija ponovno potrjuje svojo podporo Južni Afriki pri prizadevanju za posredovanje  regionalne pobude, v okviru političnega direktorata pa si še naprej odločno prizadeva za dejavno vlogo pri odpravljanju ovir za izvajanje akcijskega načrta, sprejetega v Cape Townu (22. in 23. februarja 2008) ter za podporo vsem prizadevanjem za ponoven začetek pogajanj in utrditev miru v Burundiju.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija, Azerbajdžan in Gruzija."

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.04.2008