Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

24.01.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o splošni volilni pravici v Hongkongu

Evropska unija že od vsega začetka podpira čimprejšnji napredek pri uveljavitvi splošne volilne pravice v Hongkongu v skladu s Hongkonško ustavo. Menimo, da bi bilo to v korist obema, Hongkongu in Kitajski. Zato smo razočarani, da za volitve leta 2012 ni več možnosti za pridobitev splošne volilne pravice, saj je Vlada Posebne administrativne regije Hongkong  v poročilu sama priznala, da ni dvoma, da se za to zavzema večina prebivalcev Hongkonga.

Hkrati pozitivno ocenjujemo izjavo izvršnega vodje Donalda Tsanga o tem, da je bil določen jasen časovni načrt za pridobitev splošne volilne pravice za volitve izvršnega vodje leta 2017 in volitve v zakonodajni svet leta 2020. EU vse vpletene strani poziva, naj se dogovorijo o konstruktivnih predlogih glede širše volilne pravice za volitve leta 2012, saj bo to Hongkongu v okviru navedenega časovnega načrta pomagalo k pridobitvi splošne volilne pravice v skladu z mednarodnimi standardi.

Tej izjavi se pridružujejo državi kandidatki Turčija in Hrvaška*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina ter Črna gora, država EFTA Norveška, ki je članica Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina, Republika Moldavija in Gruzija.

* Hrvaška še naprej sodeluje v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.01.2008