Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

24.04.2008

Izjava predsedstva o pomanjkanju goriva v Gazi

Predsedstvo EU izraža veliko zaskrbljenost zaradi poročil, da je Agencija ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) morala ustaviti svoje humanitarne dejavnosti zaradi pomanjkanja goriva, ki ga potrebuje za delovanje.

Evropska unija je glavna donatorica pomoči prebivalstvu Gaze, tako s podporo agencije UNRWA kot z neposredno pomočjo (celotna preskrba elektrarne v Gazi in socialna izplačila).

Predsedstvo pozdravlja nedavno obnovitev dobave goriva, a hkrati poziva k njegovi redni in neovirani dostavi v Gazo, da se tamkajšnja humanitarna kriza ne bi še bolj poslabšala. Vse strani znova poziva, naj nujno storijo vse za nadzorovano odprtje prehodov v Gazo in iz nje – iz humanitarnih razlogov in za sprostitev trgovinskih tokov.

Z dejanji, kot so bili napadi na prehoda Nahal Oz in Kerem Shalom, Hamas in druge vojaške skupine v Gazi same prispevajo k poslabšanju humanitarnih razmer. Predsedstvo obsoja takšna dejanja, saj prinašajo le še nadaljnje trpljenje prebivalstva.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.04.2008