Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

17.03.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o razmerah v Tibetu

EU je globoko zaskrbljena zaradi številnih poročil o nemirih v Tibetu in družinam žrtev izraža najgloblje sočutje in sožalje. Od kitajske vlade želi pridobiti čimprejšnja dodatna pojasnila o razmerah.

EU poziva vse strani k zadržanemu ravnanju. Kitajske oblasti poziva, naj se odpovejo uporabi sile proti tistim, ki so vpleteni v nemire, protestnike pa poziva, naj se odrečejo nasilju.

EU poudarja, da pripisuje velik pomen pravici do svobode izražanja in mirnega protesta. Kitajske oblasti poziva, naj se na demonstracije odzovejo v skladu z mednarodno sprejetimi demokratičnimi načeli.

EU odločno podpira miroljubno spravo med kitajskimi oblastmi in dalajlamo ter njegovimi predstavniki. Kitajsko vlado poziva, naj se odzove na skrbi Tibetancev glede človekovih pravic.

EU obe strani spodbuja, naj vzpostavita stvaren in konstruktiven dialog, na podlagi katerega bi se našla trajna rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse in bi spoštovala tibetansko kulturo, vero in identiteto.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Bosna in Hercegovina in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 21.03.2008