Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

19.03.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o vetu predsednika Gvatemale na zakon o ponovni uvedbi smrtne kazni

Evropska unija odobrava odločitev gvatemalskega predsednika Alvara Coloma, ki je v petek, 14. marca 2008, vložil veto na zakon, na podlagi katerega bi bila mogoča ponovna uvedba smrtne kazni v državi. Zakon je namreč vseboval določbo, da lahko predsednik pomilosti obsojene na smrt. Če bi zakon stopil v veljavo, bi to pomenilo, da je dejanski moratorij na smrtno kazen, ki v Gvatemali velja od leta 2000, odpravljen. Evropska unija meni, da je odločitev predsednika Coloma pomemben korak v pravo smer.

Generalna skupščina ZN v resoluciji o moratoriju na smrtno kazen, ki jo je Gvatemala podprla decembra 2007, izrecno poziva vse države članice, ki so odpravile smrtno kazen, naj je ponovno ne uvedejo. To je tudi jasen poziv državam, ki so uvedle moratorij na smrtno kazen, naj ne spremenijo svojega stališča s ponovno uvedbo smrtne kazni.

Evropska unija pričakuje, da gvatemalski zakonodajalci s kvalificirano dvotretjinsko večino ne bodo preglasovali odločitve predsednika Coloma.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija in Gruzija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.03.2008