Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

07.04.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o Keniji

Evropska unija in drugi mednarodni partnerji Kenije so pozdravili sporazum o delitvi oblasti, ki sta ga 28. februarja podpisala predsednik Kenije Mwai Kibaki in vodja opozicije Raila Odinga. Sporazum predstavlja pomemben korak na poti k miru in spravi v okviru nacionalnega dialoga, ki je bil vzpostavljen s pomočjo skupine uglednih afriških osebnosti pod vodstvom Kofija Annana.

Kofi Annan je 2. aprila izrazil globoko zaskrbljenost zaradi neuspeha pri sestavi in razglasitvi koalicijske vlade. Evropska unija deli njegovo zaskrbljenost in poziva vse strani, naj izkoristijo priložnost za spravo in čim prej oblikujejo delujočo in učinkovito koalicijsko vlado, ki bo odražala resnično delitev oblasti med kenijskimi strankami. To je ključno za začetek izvajanja sporazuma.

Evropska unija se ponovno zavezuje, da bo podpirala dejansko delitev oblasti in po oblikovanju nove kenijske vlade sodelovala z njo pri vračanju Kenije na pot razvoja in stabilnosti.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija, Azerbajdžan in Gruzija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.04.2008