Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

11.04.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o razmerah v Boliviji

Evropska unija je zaskrbljena zaradi napetih razmer v Boliviji in zlasti zato, ker še zmeraj ni vzpostavljen dialog, ki bi omogočil njihovo reševanje; skrb zbuja tudi nevarnost nasilja, ki bi lahko ogrozilo miroljubno sožitje v državi.

Evropska unija poziva obe vpleteni strani, naj sprejmeta ukrepe za umiritev razmer in zmanjšanje sedanjih napetosti, ki bodo brez predpogojev omogočili resničen in konstruktiven nacionalni dialog osredotočen na konkretna vprašanja. Še zlasti pa morata obe strani spoštovati institucije in pravno državo.

Evropska unija pozdravlja prizadevanja katoliške Cerkve, Organizacije ameriških držav in Skupine prijateljskih držav Bolivije za vzpostavitev političnega dialoga v tej državi.  Evropska unija je pripravljena posredovati med legitimno bolivijsko vlado in opozicijskimi silami pri ponovnem vzpostavljanju stikov, ki bi omogočili nadaljnje sodelovanje in povrnili medsebojno zaupanje in s tem dosego soglasja o ustavni reformi in okrožni samoupravi.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija, Azerbajdžan in Gruzija."

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.04.2008