Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

16.04.2008

Izjave predsedstva v imenu Evropske unije o Zimbabveju

Evropska unija natančno spremlja položaj v Zimbabveju in  jo veseli, da so o njem razpravljali na izrednem vrh Južnoafriške razvojne skupnosti (SADC), ki ga je kot predsedujoči SADC gostil zambijski predsednik Mwanawasa. Tako kot Južnoafriška razvojna skupnost je tudi Evropska unija zaskrbljena nad položajem in ceni prizadevanja SADC, usmerjena v iskanje regionalne rešitve.

Evropska unija podpira poziv vrha, da se čim prej objavijo rezultati predsedniških volitev v skladu z zakonskim postopkom. Ponovno poudarja zaskrbljenost zaradi podaljšane in nepojasnjene zamude pri objavi rezultatov predsedniških volitev, kar ogroža verodostojnost volilnega postopka.

Prav tako je globoko zaskrbljena zaradi vse slabšega položaja na področju človekovih pravic in vse pogostejšega poročanja o nasilnih  incidentih.

Ponavlja, da je treba spoštovati demokratična načela, volitve pa morajo na verodostojen način odražati svobodno in demokratično voljo zimbabvejskega ljudstva.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Republika Moldavija in Armenija, .

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.04.2008