Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

03.02.2008

Izjava predsedstva EU o predsedniških volitvah v Srbiji

Predsedstvo EU skrbno spremlja drugi krog predsedniških volitev v Srbiji 3. februarja.

Predsedstvo pozdravlja visoko volilno udeležbo na po prvih ocenah svobodnih in poštenih volitvah. Hkrati pozdravlja dejstvo, da je srbski narod domnevno potrdil svojo podporo demokratični in evropski poti svoje domovine.

Predsedstvo EU čestita predsedniku Tadiću ob ponovni izvolitvi za predsedniški mandat.

Predsedstvo EU ponavlja svojo zavezanost evropski prihodnosti Srbije, kakor jo je nazadnje izrazil januarski Svet za splošne zadeve in zunanje odnose s povabilom za podpis političnega sporazuma o sodelovanju. Srbija ima ključno vlogo na Zahodnem Balkanu in srbski narod je del evropske družine. EU želi poglobiti svoje odnose s Srbijo in pospešiti njen napredek k EU, vključno s statusom kandidatke. Zato državo spodbuja, da odločno pristopi k izvajanju potrebnih reform za napredek stabilizacijo-pridružitvenega procesa. V zvezi s tem poudarja tudi ključni pomen popolnega sodelovanja z mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Predsedstvo je prepričano, da bo vnovična izvolitev predsednika Tadića pospešila napredek Srbije na poti v EU, vključno s podpisom stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma, ki bi utrl pot za pridobitev statusa kandidatke

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 04.02.2008