Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

04.03.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o predsedniških volitvah v Ruski federaciji 2. marca 2008

Evropska unija se seznanja z začasnimi rezultati predsedniških volitev, ki so 2. marca potekale v Ruski federaciji, in čestita novoizvoljenemu predsedniku Dmitriju Anatoljeviču Medvedevu.

EU ugotavlja, da so volitve v splošnem potekale mirno in miroljubno. Kljub temu pa obžaluje, da je bil OVSE/ODIHR primoran skleniti, da pomembna misija za opazovanje volitev ni bila izvedljiva.

EU obžaluje tudi, da volilni proces ni omogočil resnično tekmovalnih volitev. Zlasti zaskrbljujoč je neenak dostop kandidatov opozicije do sredstev množičnega obveščanja.

EU opozarja na skupni interes za okrepitev strateškega partnerstva z Rusko federacijo na političnem, gospodarskem, kulturnem in znanstvenem področju ter na drugih področjih. EU upa, da se bo omenjeno partnerstvo z Rusijo še naprej krepilo in tvorno razvijalo v času predsedovanja Dmitrija Medvedeva Ruski federaciji. EU z zanimanjem pričakuje izvajanje političnih in socialnih reform, krepitev pravne države in osebnih svoboščin ter posodobitev gospodarstva, ki ga je napovedal med volilno kampanjo.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Hrvaška* in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, države EFTA, Lihtenštajn ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter in Gruzija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 07.03.2008