Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

04.01.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o predsedniških volitvah v Keniji

Evropska unija obsoja dejanja nasilja v Keniji. Evropska unija poziva politične voditelje vseh strani, naj se čim bolj izogibajo vsakršnim dejanjem ali izjavam, ki bi lahko zopet izzvale nasilje. Prebivalci Kenije so na volitvah 27. decembra 2007 dostojanstveno uveljavili svojo volilno pravico. Čeprav so volilni izidi sporni, lahko vseeno pričakujejo, da bodo njihove človekove pravice spoštovane.

Evropska unija poziva kenijske voditelje, naj skušajo odgovoriti na dvome o pravilnosti poteka volitev, ki so jih izrazili opazovalci Evropske unije, organizacije kenijske civilne družbe in drugi mednarodni opazovalci. Evropska unija pričakuje, da bodo vse strani vzpostavile dialog in storile vse za dosego politične rešitve. Evropska unija je pripravljena podpreti rezultat procesa.

Evropska unija pozdravlja pripravljenost Afriške unije, da podpre Kenijo pri iskanju poti iz trenutne krize. Kenijske oblasti bi morale te dobre usluge koristiti. Evropska unija podpira tudi druga podobna afriška prizadevanja.

Države članice Evropske unije in Evropska komisija se bodo posamezno in skupaj odzvale na humanitarne potrebe Kenijcev, razseljenih zaradi nedavnega nasilja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.01.2008