Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

19.05.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske Unije o položaju zagovornikov človekovih pravic v Kolumbiji

Evropska unija je resno zaskrbljena zaradi umorov in smrtnih groženj, katerih žrtve so bili v preteklih tednih vodje družbenih organizacij in zagovorniki človekovih pravic v Kolumbiji.

Ta val groženj in ustrahovanj ni prizanesel niti organizacijam, ki že več let tesno sodelujejo z Evropsko unijo na tem območju: 18. februarja je pet vodij oziroma članov navedenih organizacij, ki sodelujejo v programih Unije, z življenjem plačalo za delovanje v korist svoje skupnosti; poleg tega so organizacije, ki jih podpira Unija, vključno s programom za razvoj in mir v regiji Magdalena Medio, prejele grožnje po elektronski pošti, v katerih so NVO, vodje skupnosti in predstavniki cerkve, ki sodelujejo v navedenih projektih, označeni kot "vojaške tarče" nezakonitih oboroženih skupin.

Evropska unija poudarja, da gre za legitimna prizadevanja omenjenih vodij skupnosti za dosego miru v Kolumbiji ter zaščito in spodbujanje človekovih pravic v navedeni državi. Poleg tega je Evropska unija zaskrbljena, ker se pojavljajo oborožene kriminalne skupine, ki prevzemajo in si prilaščajo nezakonite strukture teritorialnega nadzora, ki so jih vzpostavile združene sile za samoobrambo Kolumbije pred njihovo demobilizacijo.

Evropska unija je že izrazila svojo zaskrbljenost kolumbijskim oblastem, ki si še naprej prizadevajo v boju proti navedenim oblikam nasilja. Evropska Unija pa bo tudi v prihodnosti odločno podpirala zagovornike človekovih pravic v Kolumbiji.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Bosna in Hercegovina in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Armenija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.05.2008