Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

28.03.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije glede Belorusije

Predsedstvo v imenu držav članic Evropske unije izraža veliko razočaranje nad množičnimi aretacijami (zlasti mladih) udeležencev mirnih protestov, ki so v Minsku in drugih beloruskih mestih potekali 25. marca, na t. i. dan svobode, ter obsoja nasilje, ki ga je uporabila oblast, da bi razgnala mirne protestnike. Evropska unija opozarja, da je osrednji protest v Minsku, ki je potekal mirno, odobril mestni svet, in Belorusijo poziva, naj nemudoma izpusti vse priprte in naj jih tudi v prihodnje ne preganja.

Evropska unija je večkrat izrazila pripravljenost, da bi vzpostavila konstruktiven odnos z Belorusijo. Pozdravila je dejstvo, da so bili v Belorusiji nedavno izpuščeni vsi, ki jim mednarodna skupnost priznava status političnega zapornika, razen enega. Unija ponovno poudarja, da pričakuje, da bo tudi zadnji od njih, Aliaksandr Kazulin, brezpogojno in nemudoma izpuščen. To bi ji omogočilo, da postopoma začne sodelovati z Belorusijo.

Če želijo beloruske oblasti izboljšati odnose z Evropsko unijo, bi morale ustaviti aretacije in prenehati preganjati predstavnike beloruske civilne družbe. Dogodki, do katerih je prišlo 25. marca, ter racija po vsej državi, ki se je začela 27. marca in v kateri so bili zajeti domači novinarji, povezani s tujimi mediji, so zato še posebej skrb vzbujajoči. Skrb vzbujajoč je tudi nedaven incident v zvezi z ameriško veleposlanico in številnimi člani njenega osebja v Minsku, ki so bili prisiljeni na hitro zapustiti Belorusijo. Evropska unija upa, da bo Belorusija takoj sprejela konkretne ukrepe in tako omogočila ponovno vzpostavitev pozitivne dinamike v njunih odnosih.

Tej izjavi se pridružujeta državi kandidatki Hrvaška* in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Srbija in države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 31.03.2008