Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

14.05.2008

Izjava predsedstva v imenu EU o nekaznovanosti v Demokratični republiki Kongo – zadevi Maheshe in Kabungulu

Evropska unija je globoko zaskrbljena nad resnimi napakami, ki jih je bilo mogoče opaziti med sojenjem v prizivnem postopku zoper domnevne morilce novinarja Serga Mahesheja. Sojenje trenutno poteka na vojaškem sodišču v kraju Bukavu. Evropska unija poziva kongovsko sodno oblast, da obtoženim v zadevi Maheshe zagotovi pošteno in pravično sojenje.

Opazovalci sojenja in branilci so Evropsko unijo obvestili o anonimnih grožnjah, zato Unija kongovske oblasti poziva, naj raziščejo okoliščine, ki so jih prijavile žrtve teh groženj, in zaščitijo zagovornike človekovih pravic, ki spremljajo postopek, ter odvetnike.

Evropska unija znova poziva kongovsko sodno oblast, da ponovno začne postopek zoper domnevne morilce zagovornika človekovih pravic Pascala Kabunguluja Kibembija, ki je bil umorjen julija 2005, postopek pa je prekinilo vojaško sodišče v Bukavu.

Boj proti nekaznovanosti je bistven za demokratizacijo Demokratične republike Kongo. Kongovske oblasti morajo v skladu z mednarodnimi zavezami najti resnico in zagotoviti pravico ter plačati odškodnino družinam Serga Mahesheja, Pascala Kabunguluja Kibembija in drugih umorjenih zagovornikov človekovih pravic v državi. EU poziva kongovske oblasti, naj svojim državljanom dokažejo, da nekaznovanost ni več dovoljena.

EU poudarja zavezanost k obnovitvi zmogljivosti pravosodnega sistema, zlasti prek programa REJUSCO, ki se izvaja na vzhodu države.

Evropska unija želi tudi poudariti, da je pomembno zaščititi zagovornike človekovih pravic in novinarje.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina, Armenija in Gruzija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.05.2008