Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

26.05.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o odnosih čez Tajvansko ožino

EU pozdravlja pozitivni zagon k razvoju odnosov čez Tajvansko ožino, ki je bil podan z nastopnim govorom novega tajvanskega voditelja Ma Ying-jeouja in  z izjavo Chen Yunlina, direktorja Urada za odnose s Tajvanom v Kitajskem državnem svetu.

EU verjame, da vzpostavitev nove uprave na Tajvanu predstavlja enkratno priložnost za obe strani, da dosežeta nadaljnji napredek v medsebojnih praktičnih odnosih, in odpira možnost za sprejem pozitivnih korakov k obnovitvi pomembnega dialoga, ki bo koristil prebivalcem obeh strani in bi lahko okrepil mir in stabilnost v regiji.

EU pozdravlja pripravljenost obeh strani, da izkoristita to priložnost.

EU ponovno poudarja, da bo ohranila svojo politiko ene Kitajske in da odločno podpira mirno reševanje vprašanja Tajvana.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina in Srbija, države EFTA Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija in Armenija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 05.06.2008