Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

22.02.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o izvedbi splošnih volitev v Pakistanu

Evropska unija pozdravlja volitve v Pakistanu, ki so bile izvedene 18. februarja. Čestita pakistanskemu ljudstvu, ki je zavrnilo ekstremistične sile in s tem dokazalo svojo zavezanost demokratičnemu razvoju. Te volitve so podlaga za nov demokratični razvoj Pakistana.

EU upa, da bo nemudoma stekel postopek oblikovanja stabilne in delujoče vlade, ki bo lahko začela reševati najpomembnejša vprašanja za prihodnost Pakistana, kot je krepitev demokratičnega sistema, ponovna vzpostavitev neodvisnega sodstva, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter vprašanja regionalnega miru in stabilnosti.

EU močno obžaluje, da niso bili izpuščeni vsi politični zaporniki, vključno s sodniki in pravniki, in da zaradi tega niso mogli sodelovati v volilnem procesu. EU ponovno poziva k njihovi takojšnji izpustitvi. Ponovno tudi poudarja, da je treba zagotoviti svobodo medijev.

Evropska unija ponovno poudarja svojo zavezo, da bo pakistanskemu ljudstvu pomagala zgraditi uspešno in stabilno družbo, temelječo na načelu demokracije in pravne države. Jasen dokaz teh stalnih prizadevanj je obsežna misija EU za opazovanje volitev, ki je bila uspešno izvedena med volitvami.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija in Armenija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.02.2008