Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

18.04.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o Gruziji

Evropska unija je resno zaskrbljena nad nedavnim razvojem dogodkov na kriznih območjih v Gruziji, še posebej nad najnovejšo odločitvijo Ruske federacije, ki jo je 16. aprila objavilo rusko zunanje ministrstvo, o vzpostavitvi uradnih odnosov z institucijami »de facto« oblasti Južne Osetije in Abhazije brez privolitve gruzijske vlade.

Evropska unija ponovno poudarja odločno podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Gruzije znotraj njenih mednarodno priznanih meja, kar je ponovno potrdil Varnostni svet ZN v resoluciji 1808 15. aprila 2008. Odločitev ruske vlade ogroža izvajanje teh načel, EU zato poziva Rusko federacijo, naj ne uresniči svoje odločitve.

Poleg tega EU meni, da takšna odločitev dodatno povečuje napetosti in hkrati spodkopava mednarodna mirovna prizadevanja, v katerih sodeluje tudi Ruska federacija.

Evropska unija še naprej podpira mednarodna prizadevanja za mirno rešitev sporov v Abhaziji in Južni Osetiji, zlasti prizadevanja Združenih narodov, podprta s strani skupine prijateljev generalnega sekretarja ZN, in Ruske federacije v vlogi posrednice pri reševanju spora v Abhaziji ter prizadevanja OVSE pri reševanju spora v Južni Osetiji.

Evropska unija vse vpletene strani poziva, naj se vzdržijo vsakršnega ravnanja, ki bi lahko zaostrilo razmere v regiji. EU pozdravlja novo pobudo gruzijskega predsednika za mirno rešitev spora v Abhaziji, Gruziji, in upa, da bo prispevala h konstruktivnemu dialogu o tem vprašanju. Evropska unija je pripravljena prispevati k tem prizadevanjem.

Pri reševanju spora v Gruziji si bosta zato posebni predstavnik Evropske unije in Evropska komisija še naprej prizadevala izvajati sveženj ukrepov EU za krepitev zaupanja.  Evropska unija bo spremljala izvajanje ukrepov za krepitev zaupanja in razmere v Gruziji.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška* in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, in države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina, Azerbajdžan

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.04.2008