Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

27.02.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije glede Belorusije

Predsedstvo v imenu Evropske unije nekdanjemu beloruskemu predsedniškemu kandidatu Aleksandru Kazulinu, ki je v zaporu, in njegovima hčerkama izraža iskreno sožalje ob smrti Irine Kazuline.

Evropska unija se zaveda, da je bil Aleksander Kazulin za tri dni izpuščen, da se je lahko poslovil od svoje žene. Pristojne beloruske organe pa poziva, naj Aleksandra Kazulina brezpogojno in trajno izpustijo iz zapora.

EU bi dokončno izpustitev vseh političnih zapornikov upoštevala kot konkreten korak Belorusije v smeri spoštovanja temeljnih evropskih vrednot demokracije, človekovih pravic in pravne države. Ob nadaljnjem ukrepanju Belorusije v tej smeri bi EU tako lahko postopoma znova vzpostavila sodelovanje s to državo.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška* in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA, Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 29.02.2008