Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

15.04.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o volitvah v ustavodajno skupščino v Nepalu

Evropska unija z naklonjenostjo pozdravlja dejstvo, da so volitve v ustavodajno skupščino 10. aprila potekale večinoma mirno in urejeno. Čestitamo prebivalcem Nepala in volilni komisiji. Po desetih letih nemirov in vojne so pokazali, da so zavezani demokraciji in odločeni, da zgradijo novo prihodnost. 10. april 2008 je za Nepal zgodovinski dan.

Na teh nepalskih volitvah je bilo navzočih največ tujih opazovalcev doslej. Na prošnjo nepalske vlade so Evropska unija, njene države članice, Norveška in Švica igrale pomembno vlogo v procesu opazovanja volitev.

Evropska unija poziva nepalske politične stranke, naj spoštujejo voljo ljudi in rezultate volitev. Pomembno je, da izpolnijo mandat, ki jim je bil dan z volitvami v ustavodajno skupščino.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija, Azerbajdžan in Gruzija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.04.2008