Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

18.03.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o nedavnih dogodkih v Burundiju

Evropska unija je zaskrbljena in razočarana zaradi napadov na domove več članov parlamenta 8. marca zvečer v Bujumburi.

Odločno obsoja ta dejanja in vsakršno ogrožanje varnosti članov parlamenta in izvoljenih uradnikov v Burundiju.

Državne organe v Burundiju poziva, naj nemudoma pojasnijo te dogodke, odgovorne zanje in storilce pa privedejo pred sodišče.

Ob tej priložnosti Evropska unija izraža zaskrbljenost zaradi neučinkovitega delovanja predstavniških institucij, zlasti nacionalne skupščine, katere delovanje prepogosto ovirajo politični spori, ki so daleč od glavnih izzivov države na gospodarskem in socialnem področju.

Vse politične akterje v Burundiju zato poziva k zmernosti, dialogu in dogovarjanju.  Splošni interes ter nujen gospodarski razvoj in napredek Burundija morajo postali odločilni v okviru mirovnih sporazumov in sprejete demokratične ustave države. To je toliko bolj pomembno zaradi nenehnih smrtonosnih spopadov med varnostnimi silami in pripadniki FNL, zaradi katerih število žrtev nenehno narašča.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija, Azerbajdžan in Gruzija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 21.03.2008