Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

14.05.2008

Izjave predsedstva v imenu Evropske unijeo nedavnem povečanju nasilja v Sudanu

Evropska unija je resno zaskrbljena zaradi nedavnega nasilja v Sudanu in poziva vse strani, naj ga takoj prekinejo, spoštujejo obveznosti, ki izhajajo iz mednarodnega humanitarnega prava, in se zavežejo mirnemu reševanju vseh odprtih vprašanj.

EU ostro obsoja napade, ki jih je 10. in 11. maja izvedlo Gibanje za pravičnost in enakost (JEM) v mestu Omdurman.

Prav tako ostro obsoja bombne napade na civilne cilje na severu Darfurja, med drugim na šolo, vodovod in tržnico, ki so se zgodili 4. maja.

Oba napada naj bi terjala smrtne žrtve med civilisti.

EU poziva vse strani, naj ohranijo nadzor in naj ne uvedejo povračilnih ukrepov zoper civilno prebivalstvo. Vse sprte strani v Darfurju bi morale spoštovati sprejete zaveze glede premirja, v celoti sodelovati z UNMID, izpolniti obveznosti po mednarodnem pravu in se vključiti v mirovni proces, v katerem imata vlogo posrednika posebna predstavnika ZN in AU.

Poleg tega EU države iz te regije poziva, naj izpolnijo svoje obveznosti, ki izhajajo iz sporazuma iz Dakarja, in med seboj sodelujejo, da bi oborožene skupine v tej regiji odložile orožje.

EU je zaskrbljena tudi zaradi vse pogostejših razbojniških napadov, ki še otežujejo razdeljevanje humanitarne pomoči v Darfurju.

Nasilje z ničemer ne rešuje stiske tistih, ki se želijo vrniti na svoje domove in si ponovno urediti življenje.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija in Gruzija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.05.2008