Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

17.01.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o zaprtju regionalnih uradov British Councila v Ruski federaciji

EU je zelo zaskrbljena zaradi ponavljajočih se zahtev Rusije po zaprtju regionalnih uradov British Councila v Sankt Peterburgu in Jekaterinburgu ter v zvezi s tem opominja na svojo izjavo z dne 21. decembra 2007. EU še posebej globoko obžaluje nadlegovanje osebja British Councila, kakor tudi  upravne in druge ukrepe, ki so jih napovedali ruski organi. Ta dejanja so v nasprotju z duhom kulturnega sodelovanja, s spodbujanjem katerega se je Rusija strinjala na prvem srečanju stalnega partnerskega sveta za kulturo med EU in Rusijo 25. oktobra 2007 v Lizboni.

EU ponovno poudarja koristno in pomembno vlogo, ki jo imajo British Council in druge kulturne ustanove držav članic EU v Rusiji pri pospeševanju sodelovanja med Rusko federacijo in EU. Kulturne ustanove predstavljajo bistveni element pri medsebojnem spoznavanju narodov in kultur ter bi jih bilo potrebno močno podpirati. So tudi ključni dejavnik pri razvoju kulturnih odnosov med EU in Rusijo v okviru medsebojnega Sporazuma o partnerstvu in sodelovanju.

EU poziva Rusko federacijo, naj omogoči svobodno in učinkovito delovanje British Coucila in naj ne sprejema nadaljnjih ukrepov, ki bi lahko ovirali njegove dejavnosti.

"Tej izjavi se pridružujejo država kandidatka Hrvaška*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina ter Črna gora ter država EFTA Norveška, ki je članica Evropskega gospodarskega prostora, ter Gruzija.

*Hrvaška še nadalje sodeluje v stabilizacijsko pridružitvenem procesu."

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.01.2008