Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

29.05.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o podaljšanju hišnega pripora Daw Aung San Suu Kyi

EU močno obžaluje odločitev oblasti v Burmi/Mjanmaru o podaljšanju hišnega pripora Daw Aung San Suu Kyi, voditeljice Nacionalne lige za demokracijo. V očitnem nasprotju z mednarodnimi normami je dobitnica Nobelove nagrade za mir sedaj že pet let v hišnem priporu brez obtožbe, v zadnjih 18 letih pa je več kot 12 let preživela v priporu.

EU tudi obsoja pridržanje skupine političnih aktivistov, ki so zahtevali izpustitev Daw Aung San Suu Kyi, in znova poziva oblasti v Burmi/Mjanmaru, da osvobodijo vse politične zapornike in pripornike. Le resničen proces dialoga z vsemi zainteresiranimi političnimi stranmi bo Burmi/Mjanmaru pomagal pri doseganju stabilnosti in blaginje.

Izpustitev Daw Aung San Suu Kyi in drugih političnih pripornikov bi bila priložnost za začetek procesa narodne sprave in resnične demokratične tranzicije, ki sta v Burmi /Mjanmaru sedaj potrebna bolj kot kdajkoli prej.

EU obžaluje, da so oblasti v Burmi/Mjanmaru 10. in 24. maja izvedle ustavni referendum v splošnem ozračju ustrahovanja in z izidom, ki mu manjka verodostojnosti. V zvezi s tem Evropska unija potrjuje svoje sklepe z 29. aprila 2008.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Republika Moldavija, Armenija in Gruzija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 04.06.2008