Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

17.03.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o nedavnih dogodkih v provinci Bas-Congo

Evropska unija obžaluje dogodke, ki so v zadnjih dveh tednih zaznamovali provinco Bas-Congo. Zaskrbljena je zlasti zaradi velikega števila žrtev, ki je v tej provinci prisotno že drugo leto zapored.

Dejanja privržencev gibanja Bundu Dia Kongo so nesprejemljiva, zato lahko država legitimno zahteva spoštovanje oblasti na celotnem ozemlju. Javni red je treba vzdrževati ob spoštovanju načel pravne države in človekovih pravic ter brez nesorazmerne uporabe sile, s čimer bi se izognili radikalizaciji razmer.

Evropska unija s tem v zvezi spodbuja takojšen začetek dialoga med državnimi organi in političnimi predstavniki gibanja Bundu Dia Kongo. Samo s pravim dialogom in aktivnim iskanjem rešitve po mirni poti se lahko učinkovito prepreči ponovitev takšnih dogodkov.

Evropska unija brez izjeme poziva vse, ki skrbijo za zaščito civilnega prebivalstva, naj se za to zavzamejo nemudoma. V zvezi z utrditvijo miru v DR Kongo pa potrjuje, da si bo še naprej prizadevala za reformo varnostnega sektorja v skladu z načeli dobrega upravljanja, ki jih je kongovska vlada že sprejela.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija, Azerbajdžan in Gruzija."

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 21.03.2008