Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

03.02.2008

Izjava predsedstva EU o razmerah v Čadu

Predsedstvo EU je zelo zaskrbljeno zaradi nenehnih poskusov čadskih oboroženih skupin, da protiustavno prevzamejo oblast, zato poziva k takojšnji prekinitvi sovražnosti.

Politična rešitev spora je edina pot k miru in stabilnosti v Čadu. Ob upoštevanju dogovora z dne 13. avgusta 2007 predsedstvo poudarja nujnost vrnitve k vključujočemu političnemu procesu in podpira pozive Afriške unije k mirni rešitvi.

Evropska unija je zaskrbljena zaradi humanitarnih in varnostnih razmer, v katerih so se znašle razseljene osebe in begunci. Zanje je vsestranska in mednarodna navzočnost na tem območju nepogrešljiva. Evropska unija bo zato na tem področju še naprej tesno sodelovala z Združenimi narodi. Predsedstvo poudarja, da se je EU zavezala doseganju ciljev operacije EUFOR Čad/CAR v okviru resolucije VS ZN št. 1778 (2007) in bo operacijo nadaljevala, ko bodo okoliščine to dopuščale.

Predsedstvo je zaskrbljeno zaradi vpliva čadske krize na regionalno stabilnost, zato ponavlja, da Evropska unija popolnoma podpira prizadevanja Združenih narodov in Afriške unije v regiji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 04.02.2008