Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

29.04.2008

Izjava predsedstva EU v zvezi s ponovnim odvzemom prostosti in nadlegovanjem političnih nasprotnikov v Belorusiji

Predsedstvo Evropske unije obsoja težko obsodbo Syarheija Parsyukevicha in Andreia Kima z dne 22. in 23. aprila 2008 v Minsku zaradi njune udeležbe na demonstracijah podjetnikov, ki so potekale 10. in 21. januarja.

Predsedstvo želi spomniti, da je udeležba na demonstracijah neodtujljiva demokratična pravica. Ker so bila njuna sojenja politično motivirana in njune kazni nesorazmerne z obtožbami, predsedstvo poziva beloruske oblasti, da ponovno proučijo obtožbe ter da nemudoma izpustijo gospoda Parsyukevicha in gospoda Kima.

Predsedstvo EU je prav tako zaskrbljeno zaradi povečanega nadlegovanja zagovornikov človekovih pravic in neodvisnih medijev v Belorusiji. Še posebej pa obsoja pridržanje Pavla Levinova ter preiskavo stanovanja Vadima Borchtchevskyja.

Predsedstvo opozarja Belorusijo na njeno zavezanost spoštovanju pravic zagovornikov človekovih pravic ter jo poziva k zagotavljanju razmer, v katerih bodo lahko opravljali svoje delo brez pritiskov. Prav tako jih je treba zaščititi pred napadi in grožnjami nevladnih akterjev.

Predsedstvo obžaluje, da beloruska vlada ovira ponovno vzpostavitev konstruktivnega in obojestransko koristnega dialoga med Belorusijo in Evropsko unijo z naraščajočim številom političnih zapornikov, odvzemom prostosti gospodu Kazulinu ter naraščajočim pritiskom in nadlegovanjem civilne družbe ter neodvisnih novinarjev.

Predsedstvo vnovič poudarja, da bi brezpogojni izpust političnih zapornikov EU razumela kot konkreten korak Belorusije k spoštovanju temeljnih evropskih vrednot, kot so demokracija, človekove pravice in pravna država. To bi zagotovilo možnost ponovnega pregleda omejevalnih ukrepov proti beloruskim predstavnikom oblasti ter Evropski uniji omogočilo, da bi se postopoma ponovno začela pogovarjati z Belorusijo o njenih nadaljnjih korakih.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 02.05.2008