Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

09.05.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o Somaliji

EU pozdravlja pomemben napredek v političnem procesu v Somaliji, ki je bil dosežen od začetka leta. Potrjuje popolno podporo prehodnim zveznim oblastem, ukrepom prehodne zvezne vlade ter strategiji predsednika vlade Nura Hassana Husseina za dosego sprave, ki je omogočila začetek dialoga z vsemi somalijskimi akterji v državi in izven nje, pa tudi začetek resničnega procesa sprave.

EU pozdravlja načrtovani začetek razgovorov med prehodno zvezno vlado in zvezo za ponovno osvoboditev Somalije, ki bodo potekali v Džibutiju. Razgovori bodo predstavljali prvi temeljni korak za začetek vključujočih pogajanj znotraj države.

EU pozdravlja prizadevanja prehodne zvezne vlade za reformo varnostnega sektorja ter za uveljavljanje pravne države v Somaliji.

EU ponovno izraža podporo posebnemu predstavniku generalnega sekretarja Združenih narodov za Somalijo Ahmedouju Ouldu Abdallahu ter njegovim prizadevanjem za usklajevanje dejavnosti mednarodne skupnosti in za lažji politični dialog znotraj države.

EU izraža globoko zaskrbljenost nad vse težjimi humanitarnimi pogoji v Somaliji in je pripravljena v celoti podpreti prizadevanja Združenih narodov za nujen odziv na krizo.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Liechtenstein in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Azerbajdžan in Gruzija."

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.05.2008