Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

25.02.2008

Izjava predsedstva v imenu EU o obravnavi osnutka kazenskega zakonika v Iranu

Evropska unija je močno zaskrbljena zaradi čedalje slabšega položaja človekovih pravic v Islamski republiki Iran.

EU je zelo zaskrbljena zaradi vesti, da iranski parlament vnovič obravnava osnutek kazenskega zakonika. V skrbeh je predvsem zaradi petega dela zakonika o odpadništvu, krivoverstvu in čarovništvu.

Pomembno je poudariti, da bo ob morebitnem sprejetju zakona kazenski zakonik Islamske republike Iran prvič vseboval zakonsko določbo, ki predpisuje smrtno kazen za odpadništvo. V preteklosti je bila smrtna kazen za odpadništvo že izrečena in izvršena, a nikoli prej ni bila določena z zakonom. EU je poleg tega zelo zaskrbljena zaradi zakonskih členov o krivoverstvu in čarovništvu, pri katerih je smrtna kazen določena za dejanja, ki so v nasprotju z obvezami in predpisi islama.

Ti členi jasno kršijo obveznosti Islamske republike Iran iz mednarodnih konvencij o človekovih pravicah, katerih podpisnik je Iran.

EU poziva iranske oblasti, tj. vlado in parlament, naj spremenijo osnutek kazenskega zakonika, in sicer tako, da bo Islamska republika Iran spoštovala obveznosti iz mednarodnih konvencij o človekovih pravicah, katerih podpisnica je. Osnutek kazenskega zakonika v zdajšnji obliki ni skladen z obveznostmi Islamske republike Iran in kot tak ne bi smel postati veljaven.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina in Srbija, državi EFTA Lihtenštajn in Norveška, ki sta članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija."

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 29.02.2008