Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

14.05.2008

Izjava predsedstva v imenu EU o ponovni uvedbi izvrševanja smrtne kazni v ZDA

Veleposlaniki Evropske unije v Washingtonu so 2. maja 2008 pozvali ustrezne oblasti v zvezni državi Georgia, naj Williama Lynda oprostijo smrtne kazni. Prošnje za Lyndovo pomilostitev so bile na žalost zavrnjene, vrhovno sodišče v zvezni državi Georgia pa je zavrnilo tudi njegov priziv.

Evropska unija globoko obžaluje usmrtitev Williama Lynda 6. maja 2008 v zvezni državi Georgia.

S to usmrtitvijo je bil dejansko prekinjen moratorij, ki je v Združenih državah veljal na izvrševanje smrtne kazni v času obravnave zadeve Baze proti Rees pred vrhovnim sodiščem. Vrhovno sodišče Združenih držav je 16. aprila 2008 v zadevi Baze odločilo, da se uporaba injekcije za izvrševanje smrtne kazni na način, ki ga je izvajala država Kentucky, dovoli tudi v prihodnje.

EU znova poudarja svoje dolgoletno nasprotovanje smrtni kazni ne glede na okoliščine ter v skladu s tem zagovarja njeno vsesplošno ukinitev, kot prvi korak pa želi doseči splošni moratorij na smrtno kazen. Prepričani smo, da je odprava smrtne kazni ključnega pomena za zaščito človeškega dostojanstva in postopen razvoj človekovih pravic.

EU želi spomniti, da je Generalna skupščina Združenih narodov 18. decembra 2007 sprejela resolucijo o moratoriju na izvajanje smrtne kazni. V resoluciji poziva vse države, v katerih se smrtna kazen še uporablja, naj uvedejo moratorij na usmrtitve z namenom dokončne odprave smrtne kazni.

EU ugotavlja, da je posledica vsake nepravične obsodbe ali sodne napake pri izvršitvi smrtne kazni nepopravljiva in nepovratna izguba človeškega življenja. Takšne pravne napake se pojavljajo v vseh pravnih sistemih, medtem ko ni zanesljivih dokazov, da je smrtna kazen odvračilen ukrep.

EU v luči ponovne uvedbe izvrševanja smrtne kazni v Združenih državah, ki jo globoko obžalujemo, in usmrtitve Williama Lynda v zvezni državi Georgia poziva k takojšnji ponovni uvedbi moratorija na izvrševanje smrtne kazni na celotnem ozemlju Združenih držav, da bi se dosegla odprava smrtne kazni.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija in Hrvaška*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Republika Moldavija, Armenija in Azerbajdžan.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 14.05.2008