Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

10.06.2008

Izjava predsedstva EU ob skorajšnji usmrtitvi mladoletnih prestopnikov v Iranu

Predsedstvo Evropske unije iranske oblasti ostro poziva, naj nemudoma zadržijo usmrtitev treh mladoletnih prestopnikov Mohameda Fadaeja, Benuda Šoadžija in Saida Džazija, ki naj bi bili usmrčeni 11. junija 2008.

Predsedstvo opozarja na svojo izjavo z dne 4. junija in ponavlja, da so te smrtne obsodbe kot tudi smrtne obsodbe za vse druge mladoletne prestopnike v neposrednem nasprotju s prostovoljno sprejetimi mednarodnimi obveznostmi in zavezami Islamske republike Iran, zlasti z Mednarodnim paktom o državljanskih in političnih pravicah ter Konvencijo o otrokovih pravicah. Ta dva mednarodna mehanizma na področju človekovih pravic jasno prepovedujeta usmrtitve mladoletnikov ali ljudi, obsojenih za kazniva dejanja, ki so jih storili kot mladoletniki.  Te mednarodnopravne obveznosti morajo iranske oblasti v celoti in brezpogojno spoštovati.

Predsedstvo EU poziva Islamsko republiko Iran, naj v celoti spoštuje mednarodno pravo, razmisli o drugih kaznih za mladoletne prestopnike ter spoštuje mednarodne predpise in standarde, s katerimi so zaščitene pravice obsojenih na smrtno kazen.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 13.06.2008