Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

23.05.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o učinkoviti mednarodni pomoči Burmi/Mjanmaru v pričakovanju mednarodne konference 25. maja

Evropska unija potrjuje solidarnost z državljani Burme/Mjanmara, ki jih je prizadel ciklon Nargis. Izraža polno podporo prizadevanjem ZN, držav ASEAN ter mednarodnih in lokalnih agencij pri zagotavljanju nujne pomoči žrtvam ter pomoči pri hitri obnovi njihovih domov.

Hitra in izdatna materialna pomoč, ki so jo do sedaj prispevale Evropska komisija in države članice EU, dokazuje odločnost Unije, da prispeva k temu skupnemu cilju.

EU poziva oblasti v Burmi/Mjanmaru, da  vso pozornost posvetijo odpravi preostalih ovir za dostavo takojšnje humanitarne pomoči najbolj prizadetim območjem v državi.

Evropska unija izraža polno podporo prizadevanjem generalnega sekretarja ZN za reševanje te pereče humanitarne krize in pozdravlja vodenje, ki ga je skupaj z Uradom za usklajevanje humanitarnih aktivnosti (OCHA) prikazal pri izvajanju pritiska na oblasti v Burmi/Mjanmaru in spodbujanju lokalnega in mednarodnega odziva. EU v dobro prizadetega prebivalstva  pripisuje najvišji pomen usklajenemu in učinkovitemu mednarodnemu odzivu.

EU pozdravlja odločenost ASEAN, da pospeši dostavo pomoči tistim, ki jo potrebujejo, kakor tudi vse korake, storjene v ta namen. Partnerje iz ASEAN EU spodbuja, naj prispevajo potrebna sredstva in hitro vzpostavijo učinkovite mehanizme za dostavo pomoči v sodelovanju z ZN in drugimi donatorji.

EU bo sodelovala s partnerji z namenom prispevka k doseganju konkretnih rezultatov na konferenci, zlasti glede učinkovite in hitre dostave razpoložljive humanitarne pomoči in strokovnega znanja vsem, ki to potrebujejo, ter da bi spodbudila nadaljnjo humanitarno pomoč. Unija pripisuje velik pomen tudi jasni oceni potreb, ki bi omogočila verodostojne načrte za obnovo.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina.

 

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 30.05.2008