Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

22.04.2008

Izjava predsedstva v imenu EU o razširjeni ministrski konferenci sosednjih držav Iraka

EU pozdravlja organizacijo razširjene ministrske konference sosednjih držav Iraka, ki je potekala 22. aprila v Kuvajtu, in se zahvaljuje kuvajtski vladi kot gostiteljici tega pomembnega dogodka.

EU ponovno potrjuje, da odločno podpira proces sosednjih držav, in poudarja vzajemne koristi nadaljnjega dialoga in sodelovanja med Irakom, njegovimi sosedami in mednarodno skupnostjo. Konstruktivna vključenost sosednjih držav Iraka in partnerjev v tej regiji je še naprej bistvena za dosego miru in stabilnosti v Iraku in celotni regiji. Razširjeni proces sosednjih držav predstavlja najprimernejši forum za regionalni dialog in sodelovanje. EU potrjuje svojo trdno zavezanost, da bo pripomogla k uspehu tega procesa. Delovne skupine o beguncih, o varnostnem sodelovanju in o energiji spodbujamo, naj si prizadevajo za dodatni napredek pri tehničnem sodelovanju.

EU poziva vse partnerje v regiji, naj prispevajo k politični stabilizaciji in obnovi Iraka z izvajanjem zavez, sprejetih v okviru procesa sosednjih držav in drugih mehanizmov, kot je mednarodni dogovor z Irakom in Mednarodni sklad za pomoč pri obnovi Iraka (IRFFI), ter z nadaljevanjem razprav o odpisu dolga.

Zato pozdravljamo odločitev Bahrajna, da ponovno odpre veleposlaništvo v Bagdadu, in spodbujamo tiste sosednje države, ki tega še niso storile, naj izkoristijo izboljšane varnostne razmere ter se zavežejo, da bodo v Bagdad poslale svoje veleposlanike in odprle diplomatska predstavništva, da bi tako odprle pot neposrednim dvostranskim diplomatskim odnosom. Mednarodna skupnost in zlasti države v regiji so odgovorne za podpiranje in spodbujanje težavnega procesa nacionalne sprave in stabilizacije v Iraku ter za preprečevanje zunanjih vmešavanj, ki bi lahko ogrozila ta proces. Pozivamo jih, naj uporabijo svoj vpliv in podprejo izjavo, ki jo je iraški svet za nacionalno varnost objavil 6. aprila.

EU ponovno potrjuje podporo varnemu, stabilnemu, demokratičnemu, uspešnemu in enotnemu Iraku ter ponavlja svojo zavezanost neodvisnosti, suverenosti, enotnosti in ozemeljski celovitosti Iraka. Potrjuje tudi podporo legitimni, demokratično izvoljeni vladi ministrskega predsednika al-Malikija in demokratično izvoljenim institucijam v Iraku. Vsakršna podpora skupinam, ki napadajo Irak in koalicijske sile ter ogrožajo varnost in stabilizacijo Iraka, je popolnoma nesprejemljiva. Irak in njegove sosede spodbujamo, naj si še naprej prizadevajo za preprečevanje prehoda tujih pripadnikov oboroženih sil in orožja prek iraških meja.

EU poudarja svojo podporo osrednji vlogi misije ZN/UNAMI v Iraku ter poziva k nadaljnjemu tesnemu sodelovanju med UNAMI in iraškimi organi pri izvajanju resolucije VS ZN 1770.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija, Azerbajdžan in Gruzija."

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.04.2008