Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

25.02.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o smrtni kazni v Gvatemali

Evropska unija je globoko zaskrbljena zaradi sprejetja "zakona, ki ureja spremembo smrtne kazni." Če bi se ta zakon začel uporabljati, bi to dejansko pomenilo konec moratorija na smrtno kazen, ki velja v Gvatemali od leta 2000. EU meni, da je zakon, ki ga je sprejel gvatemalski kongres, v tem smislu izredno negativen pojav.

Evropska unija nasprotuje smrtni kazni v vseh primerih in okoliščinah. Menimo, da odprava smrtne kazni prispeva k uveljavljanju človeškega dostojanstva in postopnemu razvoju človekovih pravic. Evropska unija šteje smrtno kazen za kruto in nečloveško kazen ter kršitev pravice do življenja. Prepričani smo, da smrtna kazen nima nobenega odvračilnega učinka, vsakršna nepravična obsodba, ki se lahko pripeti v kateremkoli pravnem sistemu, pa bi bila nepopravljiva.

EU opozarja, da je 18. decembra 2007 Gvatemala na plenarnem zasedanju generalne skupščine ZN glasovala za resolucijo o moratoriju na uporabo smrtne kazni. Resolucija, ki je bila sprejeta ob podpori 104 držav članic, vključno z Gvatemalo, izrecno poziva vse države, ki še vedno uporabljajo smrtno kazen, da uvedejo moratorij na usmrtitve, z namenom da bi odpravili smrtno kazen.

Resolucija generalne skupščine ZN poleg tega izrecno poziva države članice, ki so ukinile smrtno kazen, da je ne uvedejo ponovno. To je tudi jasen poziv državam, ki so uvedle moratorij na uporabo smrtne kazni, naj prav tako ne spremenijo svojega stališča s ponovno uvedbo smrtne kazni.

EU spodbuja gvatemalske oblasti, naj nemudoma ponovno obravnavajo to vprašanje in sprejmejo vse potrebne ukrepe, da se ohrani dejanski moratorij na smrtno kazen v Gvatemali v skladu z resolucijo generalne skupščine Združenih narodov o moratoriju na uporabo smrtne kazni, ki je bila sprejeta ob podpori Gvatemale decembra 2007.

Poleg tega je EU zaskrbljena zaradi posledic, ki bi jih uporaba tega zakona utegnila imeti za reformo pravosodnega sistema in nujno potrebne ukrepe proti nekaznovanosti.

Evropska unija poziva predsednika Republike Gvatemale, naj uveljavi svojo pravico do veta na "zakon, ki ureja spremembo kazni tistih, ki so obsojeni na smrt."

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lichtenstein in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija in Gruzija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.02.2008