Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

08.05.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o obsodbi Kamala Labwanija

Evropska unija obsoja nedavno odločitev sirskega sodišča, da se Kamalu Labwaniju za tri leta podaljša 12-letna zaporna kazen, ker naj bi po 286. členu kazenskega zakonika domnevno širil informacije, namenjene spodkopavanju morale naroda.

Ta odločitev očitno krši načela pravne države in je v nasprotju s sirskimi mednarodnimi obveznostmi in zavezami, zlasti iz Splošne deklaracije o človekovih pravicah in Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, ki ga je Sirija podpisala in ratificirala leta 1969. Oba mednarodna instrumenta človekovih pravic jasno opredeljujeta pravico do svobode izražanja, pravico do svobode zbiranja in pravico do človeškega in spoštljivega ravnanja ob odvzemu prostosti.

Zato Evropska unija vztrajno poziva pristojne sirske organe, naj umaknejo to obsodbo in Labwanija nemudoma izpustijo.

Evropska unija poziva sirsko vlado, naj do sprejetja te odločitve zagotovi primerno ravnanje in pogoje med prestajanjem zaporne kazni.

Evropska unija želi ob tej priložnosti pozvati sirsko vlado, naj ponovno preuči vse primere političnih zapornikov in zapornikov vesti v skladu z njeno nacionalno ustavo in mednarodnimi obveznostmi in zavezami na področju človekovih pravic ter vse tovrstne zapornike nemudoma izpusti.

Evropska unija spodbuja sirske oblasti, naj obnovijo dialog s sirsko civilno družbo.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina, Gruzija in Republika Moldavija.

 

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 08.05.2008