Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

28.02.2008

Izjava predsedstva EU o varnostnih in humanitarnih razmerah v Gazi in južnem Izraelu

Predsedstvo Evropske unije je zelo zaskrbljeno zaradi stopnjevanja nasilja v južnem Izraelu in na območju Gaze. Obžaluje, da je prišlo do žrtev med civilisti, in sočustvuje s prebivalstvom, ki ga ogroža nasilje.

Predsedstvo ostro obsoja raketne napade iz Gaze na južni Izrael in poziva k njihovemu takojšnjemu končanju. Izrael ima pravico do samoobrambe in zaščite svojih državljanov, vendar predsedstvo poziva Izrael, naj se izogiba vsem ukrepom, ki niso v skladu z mednarodnim pravom. Zaostrovanje varnostnih razmer bo le poslabšalo že sedaj slab položaj v regiji.

Izrael in Palestinska oblast si morata kar najbolj prizadevati, da izpolnita zaveze s konference v Annapolisu. Takojšnja prekinitev nasilja je ključnega pomena za izpolnjevanje teh zavez in napredovanje na poti k miroljubni rešitvi izraelsko-palestinskega spora, kot je bilo dogovorjeno v Annapolisu.

Predsedstvo je še vedno zelo zaskrbljeno zaradi slabšanja humanitarnih razmer v Gazi. Zaprtje prehodov z Gazo in omejevanje preskrbe Gaze z električno energijo in gorivom bo še nadalje slabšalo razmere. Predsedstvo poudarja pomen nemotene nujne in človekoljubne pomoči ter poziva k neprekinjeni preskrbi z osnovnimi storitvami, vključno s preskrbo z gorivom in elektriko.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 29.02.2008