Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

03.06.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o prekinitvi ognja v Burundiju

Evropska unija pozdravlja vrnitev pogajalske delegacije PALIPEHUTU-FNL v Burundi in ponovni začetek delovanja skupnega mehanizma za preverjanje in spremljanje. Zlasti jo veseli, da sta burundijska vlada in PALIPEHUTU-FNL 25. maja 2008 podpisali sporazum o premirju.

Evropska unija poziva PALIPEHUTU-FNL, naj še naprej konstruktivno sodeluje pri mirovnem procesu, da bi se čim prej in v celoti lahko izvedle določbe splošnega mirovnega sporazuma o prekinitvi ognja in njegovih prilog.

Evropska unija se je poleg tega seznanila s pozivom skupne izjave vlade Burundija in PALIPEHUTU-FNL, da je treba v najkrajšem času zagotoviti učinkovito oskrbo s hrano za borce PALIPEHUTU-FNL.  V zvezi s tem potrjuje pripravljenost, da v povezavi z ostalimi partnerji prispeva hitro pomoč oskrbe tem operacijam v obdobju dveh tednov, dokler se ne določi ločitvena črta in dokončno vzpostavijo zbirna območja.

Evropska unija pozdravlja povratek Agathona Rwase, predsednika PALIPEHUTU-FNL. EU upa, da bo ta povratek pomenil obdobje dejanske vzpostavitve civilnega miru v Burundiju ter omogočil pospešen gospodarski in družbeni razvoj, ki ga ta država tako potrebuje.

Regionalni pobudi, v kateri sodelujejo Republika Južna Afrika, Tanzanija in Uganda, izreka pohvalo za doseženo delo ter ji ponovno izraža jasno podporo, med drugim tudi s sodelovanjem v političnem direktoratu.

Evropska unija upa, da se bodo v novih okoliščinah lahko razvili pogoji, potrebni za konstruktivno delovanje burundijskih političnih institucij za zagotovitev boljših življenjskih pogojev prebivalcev BurundijaEvropska unija potrjuje, da bo tudi v prihodnje v celoti podpirala Burundi pri vseh njegovih prizadevanjih za dosego sprave in obnovo države.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija, Azerbajdžan in Gruzija."

 

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 06.06.2008