Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

23.02.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije ob šesti obletnici ugrabitve Ingrid Betancourt

Ingrid Betancourt v ujetništvu, 23. oktober 2007

Šesta obletnica ugrabitve Ingrid Betancourt 23. februarja 2002 je mednarodno skupnost vnovič opozorila na tragedijo, ki jo sleherni dan doživljajo talci, pridržani v Kolumbiji. Nekateri so v ujetništvu že več kot deset let.

Evropska unija je z odobravanjem sprejela osvoboditev Clare Rojas, vodje volilne kampanje Ingrid Betancourt, in Consuelo Gonzalez de Perdomo, dne 10. januarja 2008 ter upa na čimprejšnji izpust dolgoletnih ujetnikov Glorie Polanco, Luisa Eladia Pereza in Orlanda Beltrana, ki ga je FARC napovedala 2. februarja 2008. To bi bil korak v pravo smer.

Unija povsem nedvoumno vnovič izjavlja, da obsoja ugrabitve talcev kjer koli na svetu. Nezakonite oborožene skupine v Kolumbiji poziva, naj čim prej izpustijo vse ugrabljene in se odpovejo ugrabitvam in zajemanju talcev.

Unija je že poudarila, da je potrebna humanitarna rešitev, in opozarja, da je treba nemudoma izpustiti ženske in bolne. Poudarja, da je temu namenjenih veliko prizadevanj.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Liechtenstein in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija, Azerbajdžan in Gruzija."

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.02.2008