Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

07.01.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o odločitvi vlade Sri Lanke, da odstopi od sporazuma o premirju

EU globoko obžaluje odločitev vlade Sri Lanke, da razveljavi sporazum o premirju, ki ga je leta 2002 sklenila z Osvobodilnimi tigri tamilskega Eelama (LTTE). Zaradi te odločitve in trenutne vojaške kampanje se že tako težek položaj v državi, vključno s humanitarnimi razmerami ter položajem človekovih pravic, še slabša. Brez sporazuma o premirju so obeti za doseg trajne in mirne razrešitve konflikta na Sri Lanki še manjši. EU še posebej obžaluje, da se bo zaključilo delovanje opazovalne misije za Sri Lanko.

EU je enako zaskrbljena zaradi terorističnih dejanj LTTE v zadnjih mesecih in izjav o nadaljevanju nasilja z njihove strani. EU poziva obe strani, naj prenehata z vso sovražnostjo in se izogneta nadaljnjemu stopnjevanju spora.

EU poziva vlado Sri Lanke, naj pripravi predlog o dejanskem prenosu pristojnosti, o katerem bi se lahko čim hitreje začela pogajanja. Zato, da bi bil dogovor sprejemljiva osnova za pogajanja, mora preseči prejšnje predloge. EU poziva obe strani, naj si prizadevata za rešitev, ki bo prinesla mirno in trajno rešitev konflikta.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.01.2008