Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

02.05.2008

Izjava predsedstva v imenu EU o zaostrovanju napetosti med Gruzijo in Rusijo

EU je še naprej resno zaskrbljena zaradi nedavnega razvoja dogodkov, ki so zaostrili napetosti med Gruzijo in Rusko federacijo. Gre zlasti za izjavo ruskega ministrstva za obrambo z dne 29. aprila, da bodo povečali število mirovnih sil CIS v Abhaziji in ustanovili 15 dodatnih kontrolnih točk na upravni meji ter za incident sestrelitve gruzijskega letala brez pilota v gruzijskem zračnem prostoru 20. aprila.

EU poziva vse strani, naj se vzdržijo vseh dejanj, ki bi lahko povečala napetosti in jih poziva, naj sprejmejo ukrepe za ponovno vzpostavitev zaupanja.

Evropska unija ponovno poudarja, da odločno podpira suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost Gruzije znotraj njenih mednarodno priznanih meja, kar je v resoluciji 1808 15. aprila 2008 jasno potrdil tudi Varnostni svet ZN.

Evropska unija še naprej podpira mednarodna prizadevanja za mirno rešitev sporov v Abhaziji in Južni Osetiji, zlasti prizadevanja Združenih narodov in njihovega posebnega predstavnika v Gruziji, s pomočjo skupine prijateljev generalnega sekretarja ZN in OVSE.

Posebni predstavnik Evropske unije in Evropska komisija bosta še naprej izvajala sveženj ukrepov za krepitev zaupanja v podporo rešitvi sporov.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška* in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Azerbajdžan.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.05.2008