Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

14.02.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o izpustitvi zagovornikov človekovih pravic v Uzbekistanu

Evropska unija pozdravlja izpustitev štirih zagovornikov človekovih pravic med 2. in 4. februarjem 2008 v Uzbekistanu, in sicer Saidjahona Zainabitdinova, Ikhtiorja Khamraeva, Ulugbeka Kattabaeva in Bobomuroda Mavlanova, ter preklic pogojnega odpusta dveh drugih zagovornikov človekovih pravic, in sicer Gulbahora Turaeve and Umide Niazove, ki sta bili lani izpuščeni iz zapora. Gre za pozitiven korak v smeri spodbujanja in varstva človekovih pravic v Uzbekistanu.

Evropska unija kljub temu ugotavlja, da številni zagovorniki človekovih pravic ostajajo zaprti. Še vedno je zelo zaskrbljena zlasti zaradi zaporne kazni Mutabarja Tadjibaeve. Evropska unija ponovno poziva vlado Uzbekistana, naj čim prej izpusti vse zaprte zagovornike človekovih pravic. Uzbekistan spodbuja, naj napreduje pri zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter pravne države.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Republika Moldavija, Armenija in Gruzija."

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 15.02.2008