Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

25.01.2008

Izjava predsedstva v imenu EU o smrtnih kaznih v Iranu

EU je zelo zaskrbljena zaradi novic o napovedani usmrtitvi Alija Mahina Torabija, Saeeda Jazeeja, Amirja Amrolahija, Rahima Ahmadija, Mohammadreze Haddadija, Behnooda in Alija (znanega le pod imenom Ali), spoznanih za krive in obsojenih na smrt za kazniva dejanja, ki so jih storili kot mladoletniki.

EU ugotavlja, da predstavljajo te usmrtitve neposredno kršenje mednarodnih zavez Islamske republike Iran, in sicer Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah ter Konvencije o otrokovih pravicah; oba instrumenta namreč izrecno prepovedujeta usmrtitev mladoletnikov oziroma oseb, obsojenih za kazniva dejanja, ki so jih storili kot mladoletniki.

EU poziva Islamsko republiko Iran, naj spoštuje mednarodno pravo in ustavi izvršitev smrtne kazni Alija Mahina Torabija, Saeeda Jazeeja, Amirja Amrolahija, Rahima Ahmadija, Mohammadreze Haddadija, Behnooda, Alija in vseh drugih mladoletnih prestopnikov ob upoštevanju drugačnih oblik kazni za mladoletne prestopnike ter spoštovanju mednarodnih norm in standardov, ki določajo varovala za zagotavljanje zaščite pravic obsojenih na smrtno kazen..

EU je zelo zaskrbljena tudi zaradi načinov usmrtitve v Iranu (denimo kamenjanje), ki ne ustrezajo mednarodnim standardom v zvezi z uporabo smrtne kazni in predstavljajo kršitev mednarodnih zavez Irana na področju človekovih pravic. V zvezi s tem je zaskrbljena zaradi obsodb Tayyeba Karimija in Yazdana, ki sta bila obsojena na smrt v Shirazu in jima preti takojšnja usmrtitev, tako da bosta "vržena z višine" oziroma "v prepad". EU poziva Iran, naj ustavi izvršitev teh usmrtitev in se zaveže, da v prihodnje takšnih kazni ne bo uporabljala.

EU obsoja vse pogostejšo uporabo smrtne kazni in usmrtitev v Islamski republiki Iran. Obenem poudarja svoje dolgoletno nasprotovanje smrtni kazni ne glede na okoliščine in opozarja, da je vsaka nepravična obsodba ali sodna napaka pri izvršitvi smrtne kazni nepopravljiva in nepovratna izguba človeškega življenja. EU zagovarja vsesplošno ukinitev smrtne kazni in poziva Islamsko republiko Iran, da smrtno kazen ukine, po potrebi pa lahko v skladu z Resolucijo o moratoriju na uporabo smrtne kazni, ki jo je Generalna skupščina Združenih narodov potrdila 18. decembra 2007, sprva razglasi moratorij na usmrtitve.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija in Gruzija."

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.01.2008