Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

04.05.2008

Izjava predsedstva EU o napovedani usmrtitvi Behnouda Shojaee-ja

Predsedstvo EU je zelo zaskrbljeno zaradi novic o napovedani usmrtitvi Behnouda Shojaeeja, ki je bil spoznan za krivega in obsojen na smrt za kaznivo dejanje, ki ga je storil pri 17 letih.

Predsedstvo ugotavlja, da bi izvedba smrtne kazni Bahneouda Shojaeeja predstavljala neposredno kršenje mednarodnih obveznosti in zavez Islamske republike Iran, in sicer Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah ter Konvencije o otrokovih pravicah; oba instrumenta namreč izrecno prepovedujeta usmrtitev mladoletnikov oziroma oseb, obsojenih za kazniva dejanja, ki so jih storili kot mladoletniki.

Predsedstvo EU poziva Islamsko republiko Iran, naj spoštuje mednarodno pravo in nemudoma ustavi izvršitev smrtne kazni Behnouda Shojaeeja in vseh drugih mladoletnih prestopnikov ob upoštevanju drugačnih oblik kazni za mladoletne prestopnike ter spoštovanju mednarodnih norm in standardov, ki določajo varovala za zagotavljanje zaščite pravic obsojenih na smrtno kazen.

Predsedstvo želi ob tej priložnosti poudariti nasprotovanje Evropske unije smrtni kazni v vseh okoliščinah, ne glede na vrsto kaznivega dejanja. Evropska unija meni, da je smrtna kazen kruta oblika kaznovanja, ki ni učinkovita pri preprečevanju kaznivih dejanj.

Predsedstvo unija ponovno poziva iranske oblasti k takojšnji ustavitvi vseh usmrtitev in k vzpostavitvi moratorija s ciljem ukinitve smrtne kazni, kar bi bilo v skladu s pozivom resolucije, ki jo je decembra 2007 sprejela Generalna Skupščina OZN.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 09.05.2008