Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

30.06.2008

Minister dr. Rupel predal predsedovanje Svetu EU francoskemu zunanjemu ministru Kouchnerju

Na Trgu Evrope v Novi Gorici je bila danes popoldne slovesnost od predaji predsedovanja Svetu Evropske unije, ki ga bo opolnoči od Slovenije prevzela Francija. Na trgu, ki je simbolni kraj vstopanja Slovenije v Evropsko unijo, saj je na tem mestu potekala velika proslava ob širitvi EU 1. maja 2004 je predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, predal simbolno štafeto, ki jo je pred 6 meseci prejel od portugalskega ministra Luisa Amada, svojemu nasledniku, francoskemu zunanjemu ministru Bernardu Kouchnerju.

Na trgu, na slovenski strani simbola, ki označuje kraj, kjer je nekoč zid delil Gorico od Nove Gorice, je prvi spregovoril slovenski zunanji minister, ki je dejal:

Gospod Minister, Dragi Bernard,

Zahvaljujem se Ti, da si med številnimi obveznosti našel čas za to kratko srečanje, ki je po eni strani simbolna predaja predsedovanja Svetu Evropske unije Franciji, po drugi strani pa tudi vsebinski pregled dela, ki smo ga v teh šestih mesecih skupaj naredili in obveznosti ki ti jih prepuščamo kot novemu predsedniku Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose. K tej zahvali naj dodam še dve, globoko vsebinski.

Najprej se želim zahvaliti Franciji za vso pomoč, ki nam jo je zagotovila v času predsedovanja. Slovenija je majhna država s skromno diplomatsko mrežo, smo tudi mlada država in nova članica Evropske unije, brez izkušenj pri tako zahtevnem projektu, kot je predsedovanje Evropski uniji.

Francija nam je s svojimi izkušnjami in s svojo diplomatsko mrežo ves ta čas stala tesno ob strani. Brezplačno ste nam dali na razpolago 108 diplomatskih predstavništev v državah, kjer Slovenija nima lastnega zastopstva, ves čas smo lahko računali na diskretno vendar bistveno oporo vaše diplomacije, kar je zagotovo prispevalo k uspehu našega predsedovanja.

Druga zahvala gre Tebi, dragi Bernard, za prijateljstvo in sodelovanje, na katero sem lahko v vsakem trenutku računal in ki mi je bilo v oporo predvsem v kočljivih trenutkih, ki jih je bilo v tem času kar nekaj.

Evropska unija, katere vajeti jemlješ v roke, je zdrava inštitucija. Nastala je z namenom, da bi države Evropejcem preprečile, da bi se še v tretje med seboj spopadli in razdejali staro celino. Opravila je veliko delo, saj je področje miru, sodelovanja in razvoja razširila na večji del celine.

Lizbonska pogodba ji odpira nove priložnosti, da bi lahko še uspešneje nadaljevala s svojim poslanstvom. Izid referenduma na Irskem je alarmni zvonec za vse nas, da nismo znali v zadostni meri prenesti svojih prizadevanj za skupno prihodnost prebivalstvu; jemati ga moramo resno. Dodati pa želim, da bi pred več kot 50 leti prebivalci držav ustanoviteljic prav tako ne razumeli pogumnega koraka držav pobudnic takratnega povezovanja.

V času našega predsedovanja se je zgodilo marsikaj. Nekaj besed bom namenil samo enemu vprašanju, ki mi je še posebno pri srcu, to je evropski prihodnosti Zahodnega Balkana. Polagam Ti ga na srce, ker vem, da ga dobro poznaš in si z njim povezal pomemben del svojega življenja.

Skupaj smo veliko naredili. Mislim, da lahko rečem, da nas od konca jugoslovanske krize loči le še nekaj majhnih korakov. Dolgujemo jih predvsem ljudem, ki tam živijo. Pravico imajo do življenja, ki ga uživamo v Evropski uniji.

Želel sem, da se ta slovesnost odvija na simbolnem mestu, trgu, ki ga je nekoč delil zid, ki ga ni več. Rušenje zidov, odpiranje vrat in oken priložnosti je bila, je in bo politika Evropske unije. Dragi Bernard, Gospod predsednik Sveta ta splošne zadeve in zunanje odnose,v čast mi je, da ti lahko izročim simbolno štafetno palico, ki sem jo pred šestimi meseci prejel od portugalskega kolega Amada. Prepričan sem, da prehaja v prave roke. Želim ti uspešno delo.

Tudi francoski zunanji minister Bernard Kouchner je poudaril simboliko kraja, ki je še pred nedavnim delil dva svetova. Ministra dr. Rupla je ocenil kot velikega disidenta in borca za svobodo in za človekove pravice, "Zame ni majhnih in velikih držav, so evropske države, ki so se združile," je dejal Kouchner, ki je še poudaril, da je dejstvo, da je Slovenija prva nova država, ki je predsedovala Evropski uniji, simbolnega pomena. Slovenija je po njegovi oceni opravila čudovito delo v zelo težkih časih. "Lahko ste ponosni na delo, ki ste ga opravili," je še dejal Kouchner, ki je dodal, da je zelo zadovoljen, da bosta z ministrom Ruplom opolnoči ponovila isto slovesnost pod Eifflovim stolpom v Parizu.

Oba ministra sta pozdravila tudi župana Nove Gorice in Gorice Mirko Brulc in Ettore Romoli.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 30.06.2008