Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

23.01.2008

Minister za zunanje zadeve dr. Rupel Odboru Evropskega parlamenta za ustavne zadeve predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU

Predsedujoči Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je danes v Bruslju na Odboru Evropskega parlamenta za ustavne zadeve (AFCO) predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Minister dr. Rupel je uvodoma dejal, da Evropska unija z letošnjim letom stopa v novo obdobje. »Podpisali smo Lizbonsko pogodbo, razširili območje evra in Schengna ter za tri milijone in pol povečali število delovnih mest,« je poudaril minister dr. Rupel. Hkrati je vajeti predsedovanja Evropski uniji prvič v svoje roke vzela nova članica iz do sedaj največje širitve Unije. »Slovenija se je na predsedovanje pripravljala tri leta. Zavedamo se, da pred nami ni lahka naloga, a prepričani smo, da jo je Slovenija zmožna dobro opraviti,« je zatrdil minister dr. Rupel.

Največ pozornosti je minister dr. Rupel v nagovoru posvetil Lizbonski pogodbi in ob tem izpostavil pomembno vlogo predstavnikov Evropskega parlamenta v procesu oblikovanja pogodbe. Dejal je tudi, da se bo »s pogodbo povečala demokratičnost Unije, saj bosta evropsko zakonodajo z nekaj izjemami enakopravno sprejemala Evropski parlament in Svet po postopku soodločanja«. Nova pogodba pa bo po besedah ministra dr. Rupla prispevala tudi k bolj preglednemu in razumljivemu delovanju Unije ter hkrati povečala njeno učinkovitost, saj bo Svet na večini področij odločal s kvalificirano večino.

»Prioriteta slovenskega predsedovanja je torej ustvarjati dobre pogoje za to, da bo proces ratifikacije Lizbonske pogodbe v posameznih državah članicah potekal čim bolj nemoteno. To mora biti tudi naš skupni cilj, pri katerem ima lahko Evropski parlament pomembno nalogo,« je ocenil minister dr. Rupel.

Minister dr. Rupel je ob koncu dejal še, da »z Lizbonsko pogodbo prihaja tudi čas nove okrepljene vloge Evropske unije v svetu. V zadnjih letih smo se veliko ukvarjali sami s seboj in z našimi težavami. Sedaj pa se bomo lahko in morali čim prej soočiti z izzivi globalnega sveta in vlogo Unije v svetu.«

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 24.01.2008