Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

29.01.2008

Premier Janez Janša pozdravil ratifikacijo Lizbonske pogodbe

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je pozdravil današnjo ratifikacijo Lizbonske pogodbe v slovenskem parlamentu. Z veliko večino 74 od skupno 90 poslancev je Republika Slovenija druga država, ki je potrdila nov institucionalni ustroj za učinkovitejše delovanje razširjene Evropske unije.

»Evropska unija z Lizbonsko pogodbo dobiva instrument, na podlagi katerega ne bo sposobna samo učinkoviteje urejati odnosov med državami članicami, graditi skupne politike in povečevati integracije, ampak je to instrument, ki bo Evropski uniji omogočal, da bo bistveno učinkovitejša tudi navzven,« je ob predstavitvi predloga zakona o ratifikaciji Lizbonske pogodbe poslankam in poslancem poudaril premier Janez Janša. Z uveljavitvijo pogodbe bo po njegovih besedah Evropska unija dobila jasno prepoznavno evropsko identiteto ter dobre možnosti za krepitev vloge globalnega dejavnika v skladu s svojo gospodarsko in siceršnjo močjo.

Ob tem je izrazil upanje v uspešen potek ratifikacijskih postopkov po državah članicah, saj si je Slovenija spremljanje ratifikacij Lizbonske pogodbe izbrala za eno od prednostnih nalog svojega predsedovanja Svetu EU. Med slovenskim predsedovanjem bi bile tako lahko namreč ratificirane pogodbe v večini držav članic.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 01.02.2008