Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

30.01.2008

Slovensko predsedstvo pozdravlja ratifikacijo Lizbonske pogodbe na Malti

Slovensko predsedstvo pozdravlja ratifikacijo Lizbonske pogodbe na Malti, ki je tako za Madžarsko in Slovenijo že tretja država članica, ki je uspešno končala ratifikacijski postopek. Malteški parlament je o ratifikaciji glasoval le nekaj ur po uspešnem glasovanju v slovenskem državnem zboru.

Pogodba je bila podpisana 13. decembra 2007, začela pa bo veljati, ko jo bo ratificiralo vseh 27 držav članic. Vsaka ratifikacija je zato pomemben korak h končnemu cilju, uveljavitvi pogodbe v roku, ki je predviden v Berlinski deklaraciji.

Lizbonska pogodba prinaša pomemben napredek pri delovanju Evropske unije, saj bo omogočila učinkovitejšo, preglednejšo in bolj demokratično delovanje. Evropska unija bo imela sodobne institucije ter omogočila, da se bodo države članice skupaj učinkovito spopadale z izzivi sodobnega časa. Lizbonska pogodba je nedvomno pogodba za 21. stoletje ter si zasluži veliko podporo.

Ratifikacija Lizbonske pogodbe je prva prednostna naloga slovenskega predsedstva, saj je treba omogočiti, da Evropska unija uresniči cilje, ki si jih je zastavila. S tem namenom predsedstvo skrbno spremlja ratifikacije v državah članicah in ugotavlja, da postopki potekajo ter da pogodba uživa podporo. Predsedstvo je zato prepričano, da bo do konca slovenskega predsedovanja velika večina držav članic že ratificirala pogodbo.

Več o Lizbonski pogodbi, poteku ratifikacij v posameznih državah članicah ter koristih, ki jih pogodba prinaša državljankam in državljanom Evropske unije, si lahko preberete na spletni strani: Europa - Lizbonska pogodba zunanja povezava

 

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 02.04.2008