Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

06.06.2008

Ministri v Oslu sprejeli sklepno sporočilo

Ministri za izobraževanje so na neformalnem srečanju v Oslu, ki je bilo 5. in 6. junija 2008, sprejeli uradno sporočilo o vlogi šole pri spodbujanju medkulturnega dialoga, ki simbolno zaokroža 18-mesečni program tria. Ministri držav Evropske unije, držav kandidatk, držav jugovzhodne Evrope in EFTE so v njem poudarili, da »postaja Evropa vedno bolj raznolika, zato so razprave o medkulturnem dialogu, spodbujanju večjezičnosti s poudarkom na vlogi šole ključnega pomena za našo prihodnost«. Predsedujoči srečanju minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver je ob sprejetju posebej poudaril: »Ker se odnos posameznika do sveta, okolja, v katerem živi, temeljnih človekovih pravic in vrednot oblikuje v zgodnjem otroštvu, predvsem v obdobju šolanja, je vloga šole kot jezikovne, družbene, kulturne institucije pri razvijanju ustreznih medkulturnih kompetenc zelo pomembna.« Dodal je še: »Prav zato imamo ministri za izobraževanje zelo veliko odgovornost za prihodnost Evrope.«

Na konferenci je drugi dan sodeloval tudi evropski komisar za večjezičnost Leonard Orban, ki je posebej poudaril pomembnost učenja jezikov manjšin in vključevanje priseljencev, kar je velik izziv za Evropo. Z vidika približevanja držav jugovzhodne Evrope evropskim povezavam so predstavniki teh držav ob koncu konference udeležencem predstavili posebno izjavo, s katero se pridružujejo prepričanju, da lahko le z dialogom presegamo zgodovinske razdore in gradimo skupen evropski prostor. Živeti skupaj dejavno, ne le drug ob drugem, je bilo eno ključnih sporočil srečanja.

Ob koncu so ministri poudarili, da bo srečanje v Oslu prelomni trenutek pri nadaljnji krepitvi socialne kohezije, medsebojnega dialoga in spoštovanja na ravni evropske politike in posameznih držav.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 06.06.2008